Šta je ScriptDoctor

ScriptDoctor želi da pomogne svima koji imaju ideju za film ili ga već vide u svojoj glavi, ali nisu sigurni kako da ga prenesu na papir.

Ideja o svojevrsnom centru scenarističkog znanja oduvek je postojala ali se iskristalisala posle jednog kratkog poznanstva.

Momak je bio student, sin prijatelja. Imao je zadatak da napiše scenario za kratki film za neko predavanje. Materijal koji mi je pokazao pri prvom susretu zasnivao se elementima sadržaja koji se tih meseci emitovao na televiziji i bio je poražavajuće, negledljivo i loše stereotipan. Posle nekoliko (radnih) kafi, on i njegova ideja su prosto procvetali pred mojim očima. Bilo je tako uzbudljivo gledati ga kako svaki put izlazi iz ograničenja poznatoga i kako ga to, uprkos stidljivosti, ohrabruje da svoju kreativnost istraži i izrazi van svih svojih očekivanja.

Šta ga je u tome do tih naših susreta sprečavalo? Zašto mu je prva ideja bila toliko grozno obična?

Jednostavno – nije znao.

Tada sam shvatila da imam ključ koji može da otključa kvalitetnu filmsku priču koja se – sigurna sam – krije u svakome od nas. Nije u pitanju nikakva quick fix formula. U pitanju je znat.

A to imam. I to je ono u čemu sam baš dobra.

Dobrodošli na ScriptDoctor!

VERUJEM da se čak i najkomplikovanije teorije mogu objasniti jednostavnim rečima – ako ne možeš, znači da ne objašnjavaš dobro. Zato neću praviti famu, koristiti obskurne reference i velike reči.

ŽELIM da stvorim jedan pozitivan prostor za otvorenu razmenu znanja i konstruktivnu kritiku ideja, sve u cilju pobošljanja znanja o zanatu filmske dramaturgije i podizanju kvaliteta filmskih priča.

ZNAM da u zemlji i regionu imamo mnogo talentovanih postojećih i budućih filmskih scenarista. Pomažemo im u zanatu kako bi njihov talenat došao do izražaja. Originalne i neispričane priče nas čekaju!

 

Želim da dam svoj doprinos kako bismo zajedno ponovo punili bioskopske sale, kako bi naši scenaristi dobili priliku da svoje priče ispričaju pred svetskom publikom i zato što zaista želim da raskrinkam famu i mistifikaciju za koju mislim da postoji oko pisanja filmskog scenarija.

Vaša,

S.